Publisert: 17.01.2020
Bærekraft handler om at folk i Trondheim har det bra, og at vi fremmer bærekraftig verdiskaping og sysselsetting der folk bor.
- Hva betyr det for Trondheim kommune, og hva gjør kommunen for å være FN-senter?
- Det skjer mye på bærekraft, både i Trondheim og i de andre kommunene og fylkeskommunene. Regjeringen har signalisert, gjennom nye nasjonale forventninger til kommunenes samfunns- og arealutvikling, at bærekraft skal være grunnfjellet vårt. FN legger stadig mer vekt på kommunene som motorer i det globale bærekraftarbeidet. Skal vi lykkes, må vi jobbe helhetlig og systematisk. Når Trondheim nå har blitt et FN-senter er det fordi vi over lang tid har jobbet helhetlig, systematisk og kunnskapsbasert. Gjennom Universitetskommunen 3.0, sammen med NTNU og andre kunnskapsmiljøer, viser vi hvordan byen blir et levende laboratorium. Verden trenger denne typen tilnærming om vi skal klare omstillingen. Nå er det bare 10 år til 2030, sier ordfører Rita Ottervik.
- FN ønsker at Trondheim skal være med å lede det globale arbeidet med å nå bærekraftsmålene. 16 FN-organisasjoner har etablert et globalt program, United for Smart and Sustainable Cities, der FN-senteret spiller en sentral rolle. Hvilke forventninger har dere i Trondheim kommune til dette arbeidet?
- Trondheim spiller flere roller i det globale bærekraftarbeidet. Men, som Gro påpekte gjennom sitt budskap om å ”tenke globalt og handle lokalt” så er det lokale engasjementet avgjørende. Bærekraft handler om at folk i Trondheim har det bra, og at vi fremmer bærekraftig verdiskaping og sysselsetting der folk bor. Så må utviklingen ta hensyn til klima og miljø. På nasjonalt nivå jobber Trondheim tett sammen med andre kommuner, nasjonale myndigheter, virkemiddelapparatet og forskningsmiljøene for å følge opp internasjonale forpliktelser og de nasjonale forventningene. I dette arbeidet har Trondheim blitt United for Smart and Sustainable Cities forlengede arm i Norge. Akkurat nå evalueres potensialet for bærekraftig utvikling i 12 norske kommuner. Flere kommuner kommer med hele tiden. Dataene som samles inn vil bli nyttige og viktige både for politikere, byplanleggere og næringslivet når vi skal mobilisere og prioritere ressurser for å nå bærekraftsmålene. I tillegg skal FN-senteret dele kunnskap og erfaring med resten av verden slik at de neste 10.000 kommunene slipper å finne opp hjulet på nytt. Det vil bli et stort marked for de løsningene som utvikles i Norge, sier Rita Ottervik.
- Trondheim kommune gjør mye for å oppfylle FNs bærekraftsmål, for eksempel arbeidet med «Grønn barneby» som skal sikre at miljø og folkehelse blir en naturlig del av skole- og barnehagehverdagen. Hvilke andre konkrete tiltak vil du særlig framheve som viktige?
- Det stemmer at Trondheim har hatt tungt fokus på barn og unge, og er norgesmester i ”grønt flagg”, praktisk bærekraftarbeid i barnehager og skoler. På samme måte har vi løftet miljø- og klimaarbeidet i de overordnede planene og strategiene våre.
- For å nå målene må vi både ha en ambisiøs politikk, utvikle systemene våre for samfunns- og tjenesteutvikling, og gjennomføre konkrete, lokale tiltak. Bystyret har nylig vedtatt oppdaterte mål og delmål på klimaområdet. Vi innarbeider bærekraftsmålene i planer og budsjetter, slik at vi får en tydelig rød tråd i det vi gjør. Trondheim vil være den første byen i Norge som kobler budsjettet direkte til bærekraftsmålene, og systemet vi utvikler kan enkelt tas i bruk av andre kommuner. Gjennom prosjektet Positive City Exchange samarbeider vi med byer i syv land for å utvikle og demonstrere energipositive nabolag. Dette er et viktig skritt i retning av byer som produserer mer energi enn de bruker. Det er mange store og små ting som skal til. Alt fra karbonfangst til utslippsfrie byggeplasser og attraktive kollektivtilbud. I alt vi gjør er innbyggerinvolvering viktig. Vi lykkes når vi spiller på lag med innbyggerne, sier ordfører Rita Ottervik.
- Som ordfører i Trondheim kommune, har du noen råd til ordfører-kollegaer landet rundt når det gjelder arbeidet med å oppfylle FNs bærekraftsmål?
- For det første må vi feie for egen dør og gjøre alt vi kan for å redusere utslipp fra egen virksomhet, samtidig som vi skal legge til rette for at næringsliv og øvrig samfunnsliv gjør det samme. Så må kommunene samarbeide, både med hverandre og med andre sektorer, for å nå bærekraftsmålene. Vi må tenke hele byen eller hele kommunen og at dette må løses gjennom samhandling.
- Vi har tatt initiativ, sammen med FN, til at dette samarbeidet støttes opp gjennom et nasjonalt prosjekt, Bærekraftløftet. Gjennom et slikt prosjekt kobler vi det beste fra FN, nasjonale aktører, partene i arbeidslivet og kommunene. Skal vi skape resultater raskt nok, finnes det ikke noen vei utenom samarbeid. De som utvikler nyttige løsninger får et utstillingsvindu både nasjonalt og globalt. Bærekraftsmålene vil gi store muligheter for verdiskaping i årene som kommer. Særlig for dem som vil ligge i front.