Publisert: 04.02.2020
- Å bringe mennesker sammen er helt avgjørende for byens attraktivitet, og for å få ting til å skje. Kulturen har en helt spesiell posisjon i dette.
Bodø 2024
Onsdag 25. september 2019 ble det klart at Bodø og Nordland blir Europeisk kulturhovedstad 2024. Det var EUs kulturfaglige ekspertjury som avgjorde det. Bodø og Nordland har siden 2015 jobbet for å bli Europeisk kulturhovedstad (ECoC) i 2024. Bodø blir den første europeiske kulturhovedstaden nord for Polarsirkelen - den første arktiske kulturhovedstaden.
- Bodø som Europeisk kulturhovedstad i 2024 er vårt mest konkrete prosjekt akkurat nå for å skape en mer attraktiv by og region, og vi tror at det er viktig å skape gode møteplasser. Bodø 2024 blir jo nettopp det, sier ordfører i Bodø, Ida Pinnerød.
Bodø 2024
Høsten 2019 ble det klart at Bodø blir Europeisk kulturhovedstad i 2024. Bodø blir dermed Norges tredje europeiske kulturhovedstad og den første nord for polarsirkelen. Ordfører Pinnerød karakteriserte utnevnelsen som en lagseier, og forteller at arbeidet med Bodø2024 betyr enormt mye.
- Vi opplever bedre rekruttering og tilfang av søkere til jobber både i kommunen og næringslivet, vi får tilgang til en rekke store internasjonale nettverk og kanskje aller viktigst: Vi har noe spennende og positivt å strekke oss og jobbe sammen om, sier Pinnerød.
Ordfører Ida Pinnerød og kultursjef og prosjektleder for ECOC i Bodø kommune, Arne Vinje var glade da juryen avslørte at bodø ble Europeisk kulturhivedsad 2024. Foto: Per Inge Johnsen / Bodø kommune.
I tråd med FNs bærekraftsmål attraktive byer og samfunn
Arbeidet med å utvikle kommunens attraktivitet er helt i tråd med flere av FNs bærekraftsmål, blant annet mål nummer 11 - Attraktive byer og samfunn. I Bodø jobbes det på flere plan med å være en attraktiv by og et attraktivt lokalsamfunn. Ordføreren mener det først og fremst handler om et godt tjenestetilbud, men også at strategisk planarbeid er sentralt.
- Vi har over tid samarbeidet med næringslivet om konkrete prosjekter for å øke attraktiviteten til kommunen. Dette gjelder både måten vi utarbeidet noen viktige pilarer innenfor DA-ordningen (differensiert Arbeidsgiveravgift) med Universitetet, havn og kulturkvartalet Stormen, og omdømmeprosjektet Bodø i Vinden, sier Pinnerød.
Hun mener også at et tverrpolitisk samarbeid om de store byutviklingssakene har vært viktig.
Kultur gjør Bodø mer attraktiv
Ordfører Pinnerød er ikke i tvil om at kultur bidrar til å gjøre kommunen mer attraktiv.
- Å bringe mennesker sammen er helt avgjørende for byens attraktivitet, og for å få ting til å skje. Kulturen har en helt spesiell posisjon i dette, og gjennom kulturen kan vi skape debatter, reise spørsmål og ikke minst gi folk noe å leve for, sier Pinnerød.
Hun er også opptatt av at kulturen er en arena for å skape noe sammen.
- Kulturen er en helt unik arena for fellesskaping, og kulturen binder menneskers liv sammen. Noen ganger gjennom opplevelser, som konserter, kunst eller idrettsarrangementer – andre ganger fordi vi tar del i dette arbeidet selv, sier Pinnerød.