- Vi vet at arbeidet med å nå bærekraftsmålene er avhengig av alle lands innsats både nasjonalt og internasjonalt. Bærekraftig utvikling fordrer at alle sektorer i samfunnet er involvert. Myndigheter, næringsliv, sivilsamfunn, akademia og hver enkelt av oss er partnere i bærekraftskampanjen, sier statsministeren.

Felles innsats

FNs medlemsland vedtok i 2015 mål for bærekraftig utvikling frem mot 2030. FNs bærekraftsmål er verdens felles veikart for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030, og består av 17 hovedmål og 169 delmål. Bærekraftsmålene ser miljø, økonomi og sosial utvikling i sammenheng. Målet er å utrydde ekstrem fattigdom, sikre inkluderende bærekraftig utvikling og fremme velstand, fred og rettferdighet for alle. De 17 bærekraftsmålene skal fungere som en felles global retning for myndigheter, næringsliv og sivilsamfunn. FN har anslått at hele to tredeler av de 169 delmålene under de 17 bærekraftsmålene bare kan nås gjennom lokal innsats.

Leder FNs pådrivergruppe

Statsminister Erna Solberg og Ghanas president John Dramani Mahama leder FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene. Gruppen omfatter 15 andre medlemmer fra ulike deler av verden.

I mai kunngjorde FNs generalsekretær António Guterres at statsminister Erna Solberg skal lede arbeidet med å oppfylle FNs 17 bærekraftmål også fremover. Solberg har allerede hatt toppvervet siden januar 2016 og skal fra nå av lede arbeidet sammen med Ghanas president Nana Addo Dankwa Akufo-Addo.

– Jeg er takknemlig for fornyet tillit fra FNs generalsekretær til å fortsette arbeidet med å skape oppmerksomhet og engasjement om bærekraftmålene, sier Solberg.

Arbeidet med nasjonal implementering av FN17 har vært fordelt på sektordepartementene, der Utenriksdepartementet og Finansdepratementet har hatt særskilt ansvar for nasjonal rapportering. Fra 2020 flyttes ansvaret til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, der digitaliseringsministeren får ansvar for å koordinere regjeringens arbeid med FNs bærekraftmål.

KS bidrar i arbeidet

KS har dialog med kommunesektoren om implementeringen av FN17 i kommuner og fylkeskommuner, og medlemmene ønsker særlig at KS bidrar til utvikling av:

  • Verktøy for implementering, herunder fylkeskommunenes og kommunenes handlingsrom
  • Relevante indikatorer
  • Kunnskapsdeling og erfaringsutveksling
  • Politisk engasjement, endringsvilje og forankring

Bærekraftløftet

16 FN-organisasjoner står bak et globalt implementeringsprogram U4SSC  - «United for smart sustainable cities». Programmet skal bidra til at byer og lokalsamfunn over hele verden klarer å omsette bærekraftsmålene i handling og resultater. I 2020 vil programmet jobbe aktivt for å skape gode nasjonale rammebetingelser for lokal utvikling. FN-programmet inngår nå i et utviklingsarbeid med norske kommuner og fylkeskommuner, med bidrag fra KS, KMD, Innovasjon Norge, partnere i arbeidslivet, akademia og virkemiddelapparatet, under navnet «Bærekraftsløftet». Arbeidet bygger på en forutsetning om offentlig-privat samarbeid for å nå målene, samt et prinsipp om en bærekraftig verdiskapning forankret i FNs 2030-agenda for bærekraftig utvikling, skal lønne seg både sosialt, økonomisk og miljømessig.

Mer om KS’ bidrag i artikkelen KS støtter kommunesektorens bærekraftsarbeid.