Publisert: 05.02.2020
Problemet for mange av kommunene er at de har ansvaret, men de bestemmer ikke over mange av virkemidlene.
For Støre handler bærekraftig velferd om tre ting:
- Hvilken økonomi vil kommunen ha? Hvordan kan kommunene bidra i samspill med det sivile samfunn, frivilligheten, nærings- og organisasjonsliv til å finne gode løsninger? Og hvordan utnytter vi som samfunn muligheten til tidlig innsats?
- Kommunen er den viktigste leverandøren av velferd fra fellesskapet. Fra våre aller yngste til våre aller eldste. Vi må sette kommunene i stand til å løse oppgavene, sier Støre.
Han sier mye av ansvaret ligger hos politikerne sentralt:
- Problemet for mange av kommunene er at de har ansvaret, men de bestemmer ikke over mange av virkemidlene. Så kommunenes fremtid ligger i hendene på oss som sitter her på Stortinget. Fremtidens velferdstjenester kommer til å koste og må prioriteres i forhold til annen pengebruk.
Kommunalpolitisk toppmøte 2020
Kjenn befolkningens egenart
Hvordan mener du kommunene skal løse utfordringene knyttet til bærekraftig velferd?
- Det varierer fra kommunene til kommune. Så jeg tror at en kommune med en velferdsetat som er tett på skolene, barnehagene, kjenner lokalmiljøet og vet om hvilket nettverk den enkelte har hvis det trengs hjelp, vil komme godt ut av det. Lokale myndigheter som kjenner lokalsamfunnet er i bedre stand til tidlig å se noe som er et problem og løse det, sier Støre.
Han mener å ta tak i problemer på et tidlig stadium kan spare kommunen for kostnader.
- Et eksempel er Ski kommune. Der har de ansatt en psykolog i skolen. Som bidrar til å løse opp i utfordringer en del elever har med seg inn i skolehverdagen. Psykologen fortalte meg at hun hadde løst opp i 20 situasjoner som ellers kunne bli et problem for de berørte. Det er jo det alvorligste, men også potensielt store kostnader for kommunen, sier Støre.
Visste du at?
for at kommunesektoren om ti år skal kunne tilby tjenester av samme kvalitet som i dag, trengs om lag 40.000 flere årsverk enn i dag.
Kommuneøkonomi: Grått ord med varmt innhold
Hvordan skal Stortinget sørge for at kommunene er rustet for å møte fremtidens velferdsbehov?
- For det første bør vi sette av noe mer av fellesskapets kake til kommunene. For det er der hovedsakene og velferden og det viktigste for folk avgjøres. Kommuneøkonomi er et ganske grått ord i det politiske vokabularet, men det dekker over de varmeste og mest fargerike tingene i livet
- Bærekraftig velferd er et av våre viktigste temaer i samfunnsdebatten. Vi må snakke om det fordi Norge skal gjennom noen ganske store oppgaver. Vi får endringer i økonomien vår. Vi må tenke nytt om arbeidsplasser. Erstatte noen jobber. Hele samfunnet skal være med på de endringene. Hvis dette skal skje på en rettferdig måte skal det ikke være en urimelig pris som må betales av noen enkeltgrupper eller enkeltsteder i landet.
Støre sier han heier på digitalisering, men ikke for enhver pris.
- Så må vi være veldig aktive med å stimulere og heie på digitalisering på de områdene der det kan gi bedre tjenester, nærere tjenester, avlaste for tunge løft, gjøre veien til beslutningstakere og vedtak kortere og mer verdig. Fordi jeg ønsker ikke at mennesker som er i en sårbar situasjon skal møte et kaldt digitalt fjes. De skal møte dette som en reell mulighet til mer trygghet. Hvis det blir gjort på en god måte kan det frigjøre ressurser, sier Støre.