Publisert: 28.10.2021
Samtidig presiserer departementet i sin pressemelding at kommunene må ta forbehold om at satsene kan bli endret som følge av Stortingets behandling av statsbudsjettet.
Satser for kapitaltilskudd
Jfr. forskriftens § 6 skal kommunen gi kapitaltilskudd til private ordinære barnehager per heltidsplass på 9 400 kroner.
Hvis den private ordinære barnehagen er ny eller har en stor økning i godkjent areal, skal kommunen gi barnehagen kapitaltilskudd per heltidsplass for dette arealet ut fra barnehagens godkjenningsår etter følgende tabell:
Godkjenningsår |
Kroner per heltidsplass |
2014–2016 |
17 100 |
2017–2019 |
18 900 |
2020–2022 |
20 900 |
Endret beregningsmetode kapitaltilskudd
Beregningsmetode for fastsettelse av satsene er endret fra tidligere år. Dette påvirker satsene til barnehager/plasser med godkjenning før 2014.
Metoden innebærer at nye investeringer i utstyr gjennomføres når standard avskrivningsperiode er utløpt.
Fram til tilskuddsåret 2016, hvor differensiert sats ble innført, ble samme metodikk benyttet for reinvestering i selve barnehagelokalene, hvor avskrivningstiden er 40 år. Dette gjeninnføres og får betydning for de eldste barnehagene.
Endringen i metode innebærer at satsen i 2022 til barnehager bygget før 2014 øker fra 8 916 kroner til 9 440 kroner pr. plass.
Pensjonspåslag og overgangsordning
I statsbudsjettet er det foreslått å redusere pensjonspåslaget i tilskuddsberegningen fra 13 til 11 prosent. Pensjonspåslaget er også regulert i forskrift om tildeling av tilskudd til private barnehager som nå er endret av Kunnskapsdepartementet.
Forskriften inneholder en overgangsordning med nedtrapping av pensjonspåslaget for enkeltstående barnehager der de får 13 % påslag i 2022, 12 % i 2023 og 11 % i 2024. Barnehager som ikke er enkeltstående skal, i regjeringens forslag, få 11 % pensjonspåslag i 2022.
Kommunene må altså ta forbehold om Stortingets behandling av statsbudsjettet og ikrafttredelse av forskriftsendring i sitt vedtak. Kommunene bør operere med to satser for 2022:
- En med 13 prosent pensjonspåslag som vil gjelde for enkeltstående private barnehager i 2022 eller for alle barnehager dersom en endring i påslaget ikke trer i kraft
- En sats med 11 prosent pensjonspåslag som vil gjelde for barnehager som er del av foretak eller foretaksgrupper med to eller flere barnehager dersom regjeringens forslag trer i kraft.
Hva er en enkeltstående barnehage?
Med enkeltstående privat ordinær barnehage menes i denne sammenhengen en barnehage som ikke inngår i en sammenslutning med to eller flere barnehager.
Kommunene kan foreløpig legge til grunn barnehagenes regnskapsrapportering i Basil når det skal vurderes om barnehagen skal inngå i overgangsordningen eller ikke. Barnehagene rapporterer der om de er en del av et foretak eller en foretaksgruppe. Dersom de rapporterer at det er to eller flere barnehager som inngår i foretaket eller foretaksgruppen, er barnehagen ikke å regne som enkeltstående og den inngår da ikke i overgangsordningen. Det kan komme andre presiseringer av vurderingen av hvilke barnehager som skal inngå i ordningen senere i arbeidet med de foreslåtte endringene.
Endring i søknadsordning for private barnehager med høyere pensjonsutgifter
Forskriften fastslår endringer i søknadsordningen for private barnehager med høyere pensjonsutgifter enn det som blir dekket av pensjonspåslaget. Det åpnes ikke lenger for at kommunen kan bruke skjønn og vurdere om en den høyere utgiften er vesentlig. Plikten til å dekke høyere pensjonsutgifter vil altså være absolutt og ikke skjønnsbasert. Videre utvides ordningen til å gjelde for private barnehager som har inngått pensjonsavtale før 1. januar 2019.
Makspris
Maksimalgrensa for foreldrebetaling for 2022 foreslås til 3.315 kroner per måned og 36.465 kroner per år fra 1. januar 2022.
Kommunal deflator
Den kommunale deflatoren for 2022 er anslått til 2,5 prosent. Samtidig er også pris- og kostnadsveksten for 2021 oppjustert fra 2,7 prosent til 3,3 prosent. Dette vil ha betydning for beregningen av tilskudd til private barnehager for 2022.
Vedtak og forbehold om endringer
Kommunene har plikt til å fatte vedtak om satser til private barnehager innen 31. oktober. Derfor fastsetter regjeringen forskriftsendringene nå. På den måten kan kommunene ta hensyn til de nye pensjonssatsene når de fatter sine vedtak. Samtidig må kommunene ta forbehold om at satsene kan bli endret som følge av Stortingets behandling av statsbudsjettet. Departementet vil i samarbeid med Utdanningsdirektoratet følge opp dette med informasjon til kommunene.
Les mer
Forskrift om tildeling av tilskudd til private barnehager (Lovdata)