Publisert: 15.10.2020
- Charteret om lokalt selvstyre er like viktig i dag som for 35 år siden. Utviklingen i Europa viser at det er nødvendig med en sterk stemme for lokalt demokrati, menneskerettigheter og rettsstatens prinsipper, sier første nestleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Europarådets charter forplikter landene til å lovfeste lokalt selvstyre, om mulig ved at det grunnlovsfestes. Norge ratifiserte charteret i 1989. Det ble i 2009 vedtatt en tilleggsprotokoll som utdyper retten til deltakelse i lokale myndigheters saker.
Avgjørende for vår samfunnsutvikling
Lokalt selvstyre innebærer blant annet autonomi og råderett over egne ressurser, og at lederne skal velges av innbyggerne gjennom hemmelige valg. Videre fastsetter charteret at lokale myndigheter skal kunne gå til domstoler eller lignende uavhengige organer for å få prøvd om statlig styring er innenfor rammene som grunnlov og lov setter.
- Ordførere og folkevalgte er representanter for demokratiet som er tettest på innbyggerne. Lokaldemokratiet er avgjørende for å opprettholde og utvikle samfunnet, bade i det enkelte land og for Europa, sier Helgesen, som også er president i Regionkammeret i Kommunalkongressen.
Charterets høyeste beskytter
Det er Europarådets Kommunalkongress som har ansvar for å overvåke at medlemsstatenes overholder charterets bestemmelser. Det skjer gjennom tilsynsrapporter for det enkelte land. I 2015 behandlet Kommunalkongressen rapport om lokalt og regionalt demokrati i Norge.
- Charteret har gjennom disse årene vist sin relevans og betydning for å fremme lokalt demokrati, som er fundament for den europeiske modell om pluralistiske samfunn, sier Anders Knape, president i Europarådets Kommunalkongress, i en uttalelse.