De nasjonale satsene for drifts- og kapitaltilskudd til private barnehager fastsettes årlig i forskrift om tildeling av tilskudd til private barnehager. Forskriftsendringene ble fastsatt av regjeringen fredag 23. oktober. Det er også fastsatt endringer i reglene om pensjonspåslag og i søknadsordningen for private barnehager med høye pensjonsutgifter.

Pensjonspåslag – kommunen må fatte vedtak om to satser

Som varslet har regjeringen fastsatt ny sats for pensjonspåslag til ordinære private barnehager med forbehold om Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2021. Kommunene skal legge til grunn 11 % pensjonspåslag, men med en overgangsordning for barnehager som ikke inngår i en sammenslutning med en eller flere andre barnehager. Disse barnehagene skal fortsatt få 13 prosent påslag i 2021, 12 prosent i 2022 og først i 2023 skal de ha ny ordinær sats med 11 prosent.  

Kommunene skal altså vedta to satser for tilskudd til private barnehager for 2021:

  • 13 prosent pensjonspåslag som vil gjelde for enkeltstående private barnehager i 2021
  • 11 prosent pensjonspåslag som vil gjelde for barnehager som er del av foretak eller foretaksgrupper med to eller flere barnehager.

Regjeringen ber kommunene ta forbehold om at satsene for pensjonspåslag kan bli endret som følge av Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2021.

I merknad til forskriftens paragraf 4 stilles det krav til at kommunen må oppgi tallene for pensjonspåslag og egen pensjonsutgift samtidig med at satsene fastsettes. Dette kan sendes de private barnehagene sammen med vedtaket om sats. For kommuner som benytter malen for tilskuddsberegning som PBL og KS anbefaler, er dette ivaretatt ved å sende denne som dokumentasjon til de private barnehagene. Kommunen må dokumentere satser med både elleve og tretten prosent pensjonspåslag.

Det er ingen endringer i pensjonspåslaget til åpne barnehager og familiebarnehager og det videreføres med seks prosent.

Søknadsordningen for private barnehager med høyere pensjonsutgifter

Private barnehager som har inngått pensjonsavtaler før 1. januar 2019 kan ved søknad kreve å få dekket pensjonsutgifter de ikke får dekket av pensjonspåslaget. Det vil ikke lenger være krav om at barnehagene har vesentlig høyere pensjonsutgifter for å ha krav på å få dekket disse. Endringene i ordningen er altså at kommunen ikke lenger kan gjøre skjønnsmessige vurderinger av slike krav og barnehager som har inngått nye pensjonsavtaler mellom 2015 og 2019 gis også mulighet til å benytte seg av ordningen. Kommunens plikt vil fortsatt være begrenset oppad til kommunens pensjonsutgift per heltidsstilling i egne barnehager.

Nasjonale satser

Årlig fastsettes nasjonale satser for tilskudd til private barnehager i forskriften basert på Telemarksforsknings beregninger. På grunn av forslaget om endringer i pensjonspåslag, er det fastsatt to nasjonale satser for driftstilskudd til ordinære barnehager for 2021 med henholdsvis 13 og 11 prosent pensjonspåslag.

Satsene for kapitaltilskudd er vesentlig redusert fra 2020 og hovedårsaken til dette er ifølge Telemarksforskning lavt rentenivå og lav kommunal deflater for 2020.  

Alle nasjonale satser for tilskudd til private ordinære, åpne og familiebarnehager framkommer i forskriften og blir publisert på udir.no.

Forbehold i vedtak

Kommunen har frist 31. oktober for å fatte vedtak om tilskuddssatser for 2021. Kommunenes vedtak må ta forbehold om Stortingets behandling Statsbudsjettet for 2021 der det kan fattes vedtak som påvirker satsene for pensjonspåslag eller andre faktorer som har innvirkning på tilskuddssatsene.