Kommunene har gått foran og de fleste kommunene oppfyller bemanningsnormen et halvt år før kravene må oppfylles.

Erling Lien Barlindhaug

- Kommunene har gått foran og de fleste oppfyller bemanningsnormen et halvt år før kravet må oppfylles, sier avdelingsdirektør for utdanning i KS, Erling Lien Barlindhaug. Det er 31 kommuner som ikke oppfyller normen i kommunale barnehager. - Det er spesielt gledelig at bemanningen øker samtidig som også utdanningsnivået til de ansatte øker. Kommunale barnehager har fortsatt en vesentlig høyere andel barne- og ungdomsarbeidere enn private barnehager, sier Lien Barlindhaug.
Utdanningsdirektoratet la denne uka fram ny statistikk for 2018.

Bemanningstettheten har økt i barnehagesektoren som helhet. I gjennomsnitt har sektoren høyere bemanningstetthet enn hva normen krever. Samtidig må ca. 900 private barnehager øke bemanningstettheten om de skal oppfylle normen til høsten. Dette gjelder for i overkant av 400 kommunale barnehager. Det er totalt ca. 75 prosent av barnehagene som oppfyller normen.

Mangler over 4.000 pedagogiske ledere 
Litt i overkant av halvparten av kommunene oppfyller pedagognormen. Det er små forskjeller i andelen private og kommunale barnehager som oppfyller normen. Andelen dispensasjoner fra utdanningskravet er nær dobbelt så høyt som i 2017. Selv om antall årsverk med barnehagelærer har økt, er det likevel en lang vei å gå før det er tilstrekkelig antall personer på plass til å forsvare en ytterligere skjerping av normen.
Dette står i kontrast til uttalelser som peker på at det er nok barnehagelærere til å utvide pedagognormen ytterligere. 30 prosent av barnehagene har måttet søke dispensasjon. Kravet for å kunne gjøre dette er at barnehagen aktivt har søkt etter barnehagelærere uten å få kvalifiserte søkere.

I tillegg er det en høy andel barnehager som ikke oppfyller pedagognormen og andelen er noe høyere i kommunale enn i private barnehager.
- Det er viktig at kommunene tar sitt tilsynsansvar alvorlig og følger opp både kommunale og private barnehager som ikke oppfyller lovens krav, sier Erling Lien Barlindhaug.

Misvisende bruk av pedagogandel
I mange sammenhenger benyttes pedagogandel som indikasjon på kvalitet og om barnehagesektoren er på vei til å oppfylle pedagognormen. Dette blir misvisende fordi normen er relatert til antall barn per barnehagelærer og ikke til hvor mange barnehagelærere det er i forhold til det totale antall ansatte.

Barnehager som prioriterer høyere bemanning enn minimumskravene, for eksempel ved å ansette flere barne- og ungdomsarbeidere, vil kunne gå ned i andel pedagoger selv om de oppfyller pedagognormen.
KS mener det er viktig at både Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet er bevisst  på dette når de presenterer statistikk på barnehageområdet som blant annet danner grunnlag for den politiske debatten.

Kommunene utfører tilsyn
Kommunene utfører i stor grad tilsyn med barnehagene. I 2018 ble det totalt gjennomført tilsyn i 2.556 barnehager noe som utgjør 44 prosent av alle barnehager. Kommunenes tilsynsaktivitet varierer mellom stedlig og skriftlig tilsyn med noe større omfang av skriftlig tilsyn. Det er ikke undersøkt hva kommunen legger til grunn for å gjennomføre tilsyn i de ulike barnehagene. Kommunene gjennomfører i noe større grad tilsyn med private enn med kommunale barnehager.

 

Lenkeblokk Icon Tall og analyse av barnehager 2018 Lenkeblokk Icon Nye barnehagenormer - hva er status?